Schrijfcoach Perdiep Ramesar - Perdiep.nl
Schrijfcoach Perdiep Ramesar
10/06/2022
0

Schrijfcoaching: Een boek schrijven? Hoe schrijf ik een dankwoord?

10/06/2022
0

Een dankwoord is één van de vaste onderdelen in een boek. Een dankwoord is meteen een persoonlijk moment voor de schrijver om de mensen die hem hebben geholpen bij het schrijven van het boek te bedanken.

Waar staat het dankwoord in een boek?

Traditioneel staat het dankwoord achterin het boek. Maar er is een mooie trend gaande die is overgewaaid uit de Verenigde Staten (VS). Ok, ik geef toe, niet alles wat is overgewaaid uit de VS is altijd fijn, maar dit wel. Dan moet ik er wel bij vermelden dat deze tendens komt van de schrijvers die Oosters en spiritueel georiënteerd zijn, zoals Deepak Chopra en andere auteurs uit de spirituele en persoonlijke ontwikkeling. Zij hebben het dankwoord voorin het boek geïntroduceerd. Eerst dankzeggen, daarna de inhoud in. Een manier om even je ego opzij te zetten, eerst dankbaarheid te tonen en daarna jouw boodschap of expertise te delen.

In deze video vertel ik hier ook over (zie meer video's op het YouTube-kanaal van Perdiep.nl):

Voor wie is het dankwoord van een boek?

Het dankwoord is een tekst van de schrijver waarin hij zijn mensen bedankt. De mensen die hebben geholpen bij het schrijven van het boek, die de auteur hebben bijgestaan en gesteund, die de schrijver hebben geïnspireerd. Het dankwoord is voornamelijk voor de schrijver zelf, waar hij of zij even persoonlijk de ruimte neemt voor zijn eigen kring.

Wie worden bedankt in het dankwoord van een boek?

In het dankwoord van een boek worden, zoals eerder gezegd, de mensen bedankt die hebben geholpen bij het schrijven van het boek. Dat zijn meelezers, cheerreaders, redacteur, tekstcorrector, vormgever, eventuele uitgever en schrijfcoach. Daarnaast worden gezins- en familieleden (partner, kinderen, broers/zussen, ouders, et cetera) bedankt. Ook zie je inspirators, mentors en guru's voorbij komen die al dan niet leven. Soms worden ook God of godheden, religieuze leiders of voorgangers bedankt.

Hoe lang is een dankwoord van een boek?

Dat is afhankelijk van hoeveel mensen jij als schrijver wilt bedanken. Dankwoorden variëren in extreme mate van een paar zinnen tot vijf pagina's. Gemiddeld zijn dankwoorden 1 á 2 pagina's in het boek. Maar de keuze ligt bij jou. Er is geen enkele regel voor waar jij als schrijver aan moet houden.

Waar moet ik op letten bij een dankwoord in een boek?

De twee belangrijkste zaken waar je in een dankwoord op moet letten is:

  • Vergeet niemand die wel degelijk een rol hebben gespeeld bij het boek, of die jij écht zou moeten bedanken.
  • Spel de namen op de juiste manier. Oftewel, schrijf de namen foutloos.

Is een dankwoord in een boek belangrijk?

Ik vind dat een dankwoord zeker belangrijk is. Een boek schrijf je namelijk nooit alleen. Maar de keuze is uiteindelijk aan jou. Ik zou het als jouw schrijfcoach wel aanraden. En, wat ik persoonlijk merk, is dat ik het mis als er geen dankwoord in staat. In de muziek let je nauwelijks op de basgitaar, maar als die er niet in zit, mis je wel iets. Zo denk ik ook over het dankwoord.

Heb je meer vragen en heb je de droom of wens om een boek te schrijven?

Schroom dan niet om je hieronder aan te melden voor een gratis Schrijversconsult.Reacties