Schrijfcoach & schrijftrainer Perdiep Ramesar over schrijfcursus, online schrijfprogramma, schrijfretreat of schrijfcoaching
Schrijfcoach Perdiep Ramesar
12/15/2022
0

Schrijfcoaching: schrijfcursus, online schrijfprogramma, schrijfretreat of schrijfcoaching?

12/15/2022
0

Schrijfcoaching: schrijfcursus, online schrijfprogramma, schrijfretreat of schrijfcoaching?

Wanneer je hulp wilt bij het schrijven van jouw boek, wat zijn dan de opties? Een schrijfcursus, een online programma, een schrijfretreat of schrijfcoaching? Dat zijn de meest voorkomende manieren om je boek met hulp te schrijven. In deze blog vertel ik meer over deze mogelijkheden.

Schrijfcursus 

Voordelen:

+ Verschillende opleiders en schrijftrainers geven schrijfcursussen op verschillende niveaus. Dat zijn cursussen waarbij een docent of trainer een vast programma behandelt voor een groep mensen, live of online.

+ Je leert schrijven middels theorie met daarbij behorende oefeningen. Ook kun je bij een aantal opleiders werken aan jouw eigen stuk.

+ Deze cursussen zijn interessant voor mensen die wat meer achtergrond en theorie willen en beperkt hulp nodig hebben bij het zelf schrijven van hun boek. Dit is zoals het heet een 'Do It Yourself'.

Nadelen:

- Er zijn mogelijkheden voor feedback op jouw schrijfsels, meestal binnen de groep. Er is beperkt tijd voor, omdat de opleider ook door zijn of haar stof moet.

- Het kan zijn dat de deelnemers instappen op verschillende niveaus, waardoor de aandacht van de opleider wordt verdeeld.

- Je kunt geen boek afronden tijdens zo'n cursus.

Online schrijfprogramma

Voordelen:

+ Een online programma bestaat meestal uit een serie vooraf opgenomen video's, waarin de schrijftrainer volgens een vast stramien uitlegt wat er komt kijken bij het schrijven van een boek.

+ Ook dit is een 'Do It Yourself'. Je kunt lekker zelf aan de slag. Dit is voor mensen die een paar handvatten willen hebben en beperkt hulp nodig hebben.

+ Online programma's volg je in je eigen tijd en tempo.

Nadelen:

- Online programma's bieden vaak beperkte mogelijkheden voor feedback, omdat nauwelijks of geen direct contact is met de trainer.

- Er is geen stok achter de deur.

- Er is heel veel discipline nodig om jouw boek tijdens het online programma af te ronden.

Schrijfretreat

Voordelen:

+ Een schrijfretreat is vaak op een mooie locatie en haalt je voor een paar dagen uit jouw omgeving en biedt een mooie ervaring.

+ Tijdens zo'n retreat begin je al met het schrijven.

+ Een schrijftrainer of schrijfcoach geeft dan workshops en begeleidt dan een kleine groep mensen bij het schrijven. Tijdens de retreat is dit een 'Do It With You'.

Nadelen:

- Na de retreat moet je zelf gedisciplineerd aan de slag om jouw boek af te ronden.

- Na de retreat is er geen stok achter de deur of feedback.

Schrijfcoaching

Voordelen:

+ Er zijn verschillende schrijfcoaches die 1-op-1 werken. In deze blog zal ik mij focussen op mijn schrijfcoaching, omdat ik daar het meeste over weet. De schrijfcoaching is volledig 'Do It With You'. Jij schrijft jouw boek, maar ik ben jouw beste schrijfpartner tijdens het gehele schrijfproces met mijn eigen unieke 'Perdiep.nl Schrijfmethode©'.

+ Ik coach jou op jouw persoonlijke belemmeringen en negatieve overtuigingen, zodat jij zonder angsten en onzekerheden kunt blijven schrijven aan jouw boek.

+ Ik begeleid jou 1-op-1 via Zoom met tweewekelijkse sessies van 2 uur per keer in een traject van 4 maanden, waarbij het ons gezamenlijke doel is: een manuscript dat klaar is om vormgegeven, gedrukt en uitgegeven te worden. Je hebt meteen een stok achter de deur.

+ Ook lees ik al jouw teksten mee op taal, opbouw, leesbaarheid en aantrekkelijkheid.

+ Met commitment kun je zeker jouw boek afronden.

Nadelen:

- Er moet een klik zijn tussen jou en de schrijfcoach, want je moet kwetsbaar kunnen zijn.

- De missie en waarden moeten bij elkaar passen.

- Je moet 'coachable' zijn en willen werken met een coach.

- 1-op-1 Schrijfcoaching vraagt om een investering in tijd, energie en geld.


Wil jij meer weten over mijn schrijfcoaching, boek dan gauw een gratis Schrijversconsult.

Je bent van harte welkom!

Reacties