Uitstelgedrag bij het schrijven is één van de meest voorkomende problemen bij de aspirant-schrijvers die we in onze gratis kennismaking spreken. Ze worstelen met onzekerheid of juist hun gevoel van perfectionisme. Ook ervaren ze een gebrek aan structuur. Maar gelukkig is er een tal van manieren om je persoonlijke worstelingen te overwinnen en je schrijfproces te beginnen en schrijfstructuur te brengen. In deze blog lees je enkele praktische tips om uitstelgedrag als (aspirant-)schrijver te overwinnen:
Schrijfdoelen stellen die realistisch zijn
Eén van de belangrijkste redenen voor uitstelgedrag is het ontbreken van concrete doelen. Dat is niet alleen bij het schrijven zo, maar ook in het algemeen. Doelen helpen je bij het maken van een duidelijk plan en geven je motivatie. Deze tips helpen je bij het stellen van goede schrijfdoelen:
- Wees specifiek: Hierbij kun je denken dat je voor jezelf bedenkt hoeveel je woorden je kunt schrijven in bijvoorbeeld een halfuur. Is dat 1000 woorden? Noteer dit dan als doel.
- Zorg dat het meetbaar is: Pak je agenda erbij en reserveer blokken met schrijftijd. Evalueer op een vast moment in je week hoe vaak het je is gelukt om aan je agenda-afspraak te houden.
- Zorg dat het een te overzien doel is: Zeker als je een beginner bent, is het aan te raden dat je kleine haalbare doelen stelt om teleurstelling te voorkomen. En raak je niet overweldigd. Zo voorkom je dat je de handdoek in de ring gooit. Stel je voor, dat je eerst maar eens begint met 10 minuten per dag aantekeningen te maken waarover je wilt schrijven.
Onze persoonlijke schrijftip is dat je niet al te streng dient te zijn wanneer je je doelen niet haalt. Mijn advies is: ‘stel je plan gerust bij’. Herzie het en pak de draad ontspannen weer op. Stress en haast kunnen een averechtse uitwerking hebben op een creatief proces als schrijven.
Schrijfroutine die bij jou past
Wanneer je uitstelgedrag wilt aanpakken, dan doe je dit het best door met regelmaat te schrijven. Zorg ervoor dat de vaste tijden om te schrijven in je agenda komen te staan. Begin met korte tijdsblokken en wanneer je merkt dat de gewoonte erin begint slijten, kun je de schrijftijd uitbreiden.. Door je schrijftijden op te nemen in je agenda geef je het een consistente plek in je dagelijkse routine. Dit gaat wennen en je gaat minder weerstand voelen voordat je begint met schrijven. En creëer je voor jezelf een schrijversdiscipline.
Schrijven met focus en motivatie
Hier kan de 'Pomodoro'-techniek je goed bij helpen. Het is een eenvoudige en effectieve methode om focus te vergroten. Het werkt als volgt:
- Zet een timer op 25 minuten.
- Werk onafgebroken aan je schrijfproject tot de timer afgaat.
- Neem daarna een korte pauze van 5 minuten.
- Herhaal dit en na vier sessies neem je een langere pauze van 15-30 minuten.
Deze techniek helpt je om je te focussen zonder dat jij je overweldigd voelt. En met een tijdslimiet voel jij je ook gemotiveerd om de klus binnen de tijd af te ronden en voorkomt dit dat jij je laat afleiden.
Perfectionisme bij het schrijven
Wat we in Het Schrijvershuis bij onze schrijvers hebben gezien, is dat perfectionisme het meest aanwezig is bij aspirant-schrijvers die een boek willen schrijven. Dus voordat ze überhaupt begonnen zijn met schrijven. Maar ook in de eindfase van hun boek. Perfectionisme heeft een verlammende uitwerking op de meest zekere, enthousiaste en gemotiveerde schrijvers. Deze persoonlijke belemmering zorgt ervoor dat de energie voor een creatieve flow er uitgezogen wordt bij de schrijvers. Het overkomt dus de besten onder ons, wat goed is om je te realiseren. En wat helpend is om dit fenomeen te accepteren. Er tegen ingaan of jezelf dwingen om te schrijven, geeft meer frustratie.
Een persoonlijke tip van ons is dat ik van te voren met mezelf een aantal afspraken op papier heb gezet om de perfecte perfectionist in mij te saboteren. Afspraken, zoals te beginnen met een concept. Daarna een van te voren af afgesproken tijd te gebruiken om dit te verbeteren. En dan 'gewoon' verdergaan. Zo kon ik voorkomen dat ik bleef steken, door de eeuwig ontevreden perfectionist in mij. Hierbij houd ik in mijn achterhoofd het gegeven dat ik altijd kan terugkomen om mijn werk te herschrijven.
Een schrijfomgeving zonder afleidingen
Een schrijfomgeving waar jij zonder afleidingen kunt schrijven, helpt je om uitstelgedrag te verminderen. Hoe je persoonlijke omgeving eruit ziet, is uiteraard een kwestie van smaak, maar het is aan te raden dat het een plek is waar je ongestoord en zonder afleidingen kunt schrijven. En vergeet dan niet de superafleidende mobiele telefoon uit het oog en uit het hart te laten, om ongestoord in je schrijfflow te blijven. Schrijf je op een computer? Wees dan de verleidingen te slim af en zorg dat je internetconnectie en in ieder geval jouw e-mailprogramma en social media op uit staan!
Beloon jezelf voor je voortgang
Van schrijven wordt ook wel gezegd dat het een eenzaam proces is. Logisch, of je het nu met hulp of zonder hulp doet, schrijven doe je toch zelf. En ben je dus de enige die jouw voortgang kan zien. Doe jezelf een groot plezier en beloon jezelf voor ieder klein doel dat je behaalt. Dit is niet alleen superfijn, maar je traint je brein ook dat als deze een doel haalt er een beloning zal volgen. Hierdoor zal het beter zijn best doen en zich inzetten om jouw doel te behalen. Beloon je zelf dus, met bijvoorbeeld een inspirerende wandeling, las een pauze in en luister naar iets fijns, of iets waar jij je superblij en gemotiveerd door voelt.
Werk samen met een schrijfbuddy of schrijfcoach
Een schrijfbuddy of een schrijfcoach helpt je in de rol van stok achter de deur. Je deelt je schrijfdoelen met je schrijfbuddy of je schrijfcoach die je verantwoordelijk houdt om je schrijfdoelen te halen. Dit helpt om je uitstelgedrag te overwinnen. Een schrijfcoach kan daarnaast helpen bij het inzetten van schrijfstrategieën, zodat je consistent blijft schrijven. Maar denk ook aan hulp bij het oplossen van je persoonlijk blokkade die jouw schrijfproces kunnen belemmeren, waar wij jou bij kunnen helpen.
Zet de 'waarom' achter je boek centraal
Zoals iedere creatieve geest, zul je merken dat er betere en minder goede dagen zijn. Help je zelf dan door jezelf te herinneren aan 'waarom' jij dit boek bent gaan schrijven. Wat wij in het begin van onze schrijfcoachingstrajecten met de schrijvers doen, is hun motivatie vastleggen. Door visualisatie-oefeningen, visionboards, enzovoort.
Conclusie
Uitstelgedrag is een fenomeen waar aspirant-schrijvers en schrijvers mee worstelen, maar zoals je hebt gelezen kun je deze overwinnen. Dit kun je doen door:
- Realistische doelen te stellen.
- Een routine op te bouwen.
- Afleidingen te minimaliseren.
- En jezelf te belonen voor je inspanningen.
Maar misschien is het wel het allerbelangrijkste om in je gedachten te houden dat het niet perfect hoeft te zijn. Veel belangrijker is, dat je blijft schrijven en niet opgeeft.
Ben je begonnen met schrijven, maar heb je door jouw aanhoudende uitstelgedrag je pen toch weer neergelegd? Of ben je juist niet begonnen met schrijven, omdat je bang bent voor uitstelgedrag? Overweeg dan een kennismakingsgesprek met schrijfcoach Perdiep Ramesar om met hulp van schrijfcoaching uitstelgedrag definitief te doorbreken. We helpen je geïnspireerd te beginnen, gemotiveerd te blijven schrijven en je te begeleiden bij het afmaken van je boek!