Hulp bij het schrijven - schrijfcoach Perdiep Ramesar
Schrijfcoach Perdiep Ramesar
09/30/2023
0

Boek schrijven? 8 Podcasts waarin schrijvers jou inspireren!

09/30/2023
0

Hulp nodig bij het schrijven? 

8 Podcasts waarin schrijvers je inspireren!

Heb je hulp nodig bij het schrijven van een boek?

Of wil je inspiratie om tot het schrijverschap te komen?

Laat je dan inspireren door deze 8 goede podcasts die gaan over het schrijven van boeken, over schrijvers, waarin de schrijver zelf vertelt over het schrijverschap, over de geschiedenis van literatuur, over kinderboeken en over literaire kritiek.

Als schrijfcoach vind ik het leuk én belangrijk om interessante links, zoals deze podcasts, over het schrijven met jou te delen, omdat het mijn missie is om het mooie verhaal dat nu nog in jou zit naar buiten te brengen, zodat de wereld ook mooier wordt.

De boeken- en schrijverspodcasts in deze blog zijn via verschillende streamingdiensten beschikbaar, dus gemakkelijk met jouw telefoon, tablet of computer te beluisteren, waar en wanneer jij dat wilt.

Deze podcasts – 6 zijn Engelstalig en 2 Nederlandstalig – heb ik geselecteerd op kwaliteit en actualiteit. Het zijn mijns inziens stuk voor stuk interessante, leerzame en leuke podcasts met veel inspiratie voor (potentiële) schrijvers en boekenliefhebbers. Deze 8 podcasts zijn bij het schrijven van deze blog (in 2023) nog actief en er zijn nog kort geleden afleveringen van uitgebracht. Lees, luister, geniet en laat je verwonderen in de magische wereld van het schrijverschap!


1. Oprah’s Super Soul Podcast

Oprah Winfrey heeft in deze fijne en diepgaande Engelstalige podcast naast haar programma’s ‘Super Soul Sunday’ en ‘Super Soul Interviews’ ook interviews en podcasts met schrijvers en over de boeken die ze behandelt in haar wereldberoemde ‘Oprah’s Book Club’. Over deze ‘Book Club’ wordt gezegd dat wanneer je hierin wordt besproken jouw boek gegarandeerd een bestseller wordt. Een voorbeeld hiervan en een aanrader bovendien is de serie podcasts met de Indiaas-Amerikaanse auteur Abraham Verghese over zijn schitterende bestseller ‘The covenant of water’.

Podcastlink

2. The Penguin Podcast

De Engelstalige ‘The Penguin Podcast’ van Penguin – één van ’s werelds grootste uitgeverijen uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten – biedt prachtige interviews met wereldberoemde schrijvers, maar ook met pas ontdekte auteurs die vertellen over hun schrijversreis en hun strubbelingen tijdens hun creatieve proces.

Podcastlink


3. The Creative Penn

De Engelstalige ‘The Creative Penn’ is een populaire podcast van de Britse bestsellerschrijfster en ‘selfpublisher’ Joanna Penn over schrijven, uitgeven, boekmarketing en boekpromotie. Zij deelt haar schrijversavonturen al sinds 2008 en wordt wereldwijd gevolgd door (potentiële) schrijvers van boeken. Interessant is dat ze ‘gewoon’ het lef heeft om te praten over promotie, marketing en sales van boeken, waar we in Nederland nog weleens een verlegen over doen.

Podcastlink

4. The Great Books

De Engelstalige ‘The Great Books’ is een podcast van het invloedrijke Amerikaanse ‘The National Review of Books’ voor de liefhebber van de internationale klassiekers uit de literatuur. Deze podcast behandelt veelal Engelstalig werk, maar dan wel boeken die van grote invloed zijn geweest op de lezers wereldwijd. Droom weg met onder meer ‘Robinson Crusoe’ en ‘The Adventures of Tom Sawyer’.

Podcastlink

5. The History of Literature

De Engelstalige podcast ‘The History of Literature’ van Jacke Wilson gaat helemaal over de geschiedenis van de literatuur. Leer over de ontwikkelingen in de literatuur van het Griekse epos tot en met de contemporaine literatuurgeschiedenis. Zeer interessant voor de luisteraars die meer achtergrond over de literatuurgeschiedenis willen weten.

Podcastlink

6. Kobo Writing Life Podcast

In de Engelstalige podcast ‘Kobo Writing Life Podcast’ worden schrijvers, ‘selfpublishers’ en uitgeefprofessionals geïnterviewd over de schrijversreis, hun auteursloopbaan, schrijf- en promotietips. Interessant voor iedereen die een boek zelf wil uitgeven, bijvoorbeeld hun E-Book of audiobook via Kobo Writing Life.

Podcastlink


7. De Grote Vriendelijke Podcast

De Nederlandse podcast ‘De Grote Vriendelijke Podcast’ van Jaap Friso en Bas Maliepaard is helemaal gespecialiseerd in kinderboeken en hun schrijvers. Wat zijn de ontwikkelingen in kinderboekenland? Welke schrijvers zijn nu ‘hot’? Wat is interessant voor jonge lezers, ouders en leerkrachten? Dat hoor je in deze bijzondere podcast.

Podcastlink

8. Boeken FM

De Nederlandse podcast ‘Boeken FM’ is een samenwerking van de Nederlandse uitgeverij Das Mag, weekblad ‘De Groene Amsterdammer’ en podcastmakers Dag en Nacht Media. De recensenten en schrijvers Ellen Deckwitz en (Deckwitz heeft ook een interessante podcast over poëzie), Joost de Vries en Charlotte Remarque behandelen in deze podcast boeken en actualiteiten die spelen rondom literatuur. Voor iedereen die houdt van recensies en discussies over de literatuur en de invloed daarvan.

Podcastlink

Ken jij nog meer interessante podcasts voor (potentiële) schrijvers? Leuk!

Help anderen te inspireren door de podcasts te delen in de reacties onder deze blog.

Was deze blog waardevol voor jou? Laat het dan weten onder in de reacties. Of stuur mij een persoonlijke bericht via Contact.

Reacties