Schrijfcoach Perdiep Ramesar - blog - audiobooks - Perdiep.nl
Schrijfcoach Perdiep Ramesar
09/29/2022
0

Schrijfcoaching: Een boek schrijven? De 5 voordelen van een audiobook

09/29/2022
0

Een boek schrijven? De 5 voordelen van een audiobook

Het audiobook - ook wel luisterboek genoemd - is naast het E-Book een opkomende trend in het boekenvak, wereldwijd én in Nederland. Voor wie een boek wil schrijven, is het goed om te weten wat een audiobook is en wat de voordelen zijn van het uitgeven van een audiobook. De bekende streamingdienst voor muziek en podcasts, Spotify, maakte op 20 september 2022 groot nieuws bekend op het vlak van audiobooks. Spotify gaat nu ook audiobooks verkopen, naast de al te streamen muziek en podcasts. En ze zijn niet rustig en voorzichtig van start gegaan. Ze hebben meteen 300.000 audiobooks online geknald voor de luisteraars, die nu nog alleen beschikbaar zijn in de Verenigde Staten en binnenkort ook in Europa. Vice-president en hoofd 'Audiobooks  Nir Zicherman van Spotify vertelde hierover in oktober 2022 op de Frankfurter Buchmesse, de grootste boekenvakbeurs ter wereld in het Duitse Frankfurt. Hiermee gaan ze de concurrentie aan met onder meer de diensten Storytel en Kobo.

Wat is een audiobook?

Een audiobook is een ingesproken boek. Eerder was dit voor blinden, slechtzienden en ouderen, maar tegenwoordig wordt dit algemeen gebruikt. Informatie wordt steeds meer 'luisterend' geconsumeerd, vandaar ook dat podcasts zo populair zijn. Zo worden er ook steeds meer boeken als luisterboek verkocht. Velen luisteren deze boeken onderweg in de auto, tijdens het sporten of gewoon lekker in de luie stoel. Een audiobook wordt ingesproken door een stemacteur, maar ook steeds vaker door de schrijver zelf. Dat wordt ook steeds gemakkelijker met de beschikbare geluidapparatuur en steeds eenvoudiger wordende technologie. Er zijn ook steeds meer geluidsstudio's die audiobooks opnemen. Zo gaat het jonge muzieklabel Boombox Media in de nabije toekomst ook audiobooks opnemen voor schrijvers die zelf hun audiobook gaan uitgeven. Het opgenomen boek is dan te downloaden op je mobiele telefoon, tablet, laptop of andere opnamemedium.

Wat zijn de voordelen van een audiobook?

Een audiobook maken en uitgeven heeft voordelen en nadelen. Er zijn twee nadelen die ik momenteel kan bedenken. Het kost een investering in tijd en geld. En de markt is nu nog relatief klein.

De 5 voordelen van het maken en uitgeven van een audiobook zijn:

  • Groeiende markt! Juist omdat de markt nu nog relatief klein is, betekent dit dat de markt alleen maar groter gaat worden. Dat is ook gebleken bij muziek en podcasts. Steeds meer wordt geluisterd via digitale kanalen, dat zal bij boeken niet anders zijn. Nederland is wat innovaties betreft een relatief conservatief land, maar als het er eenmaal is, dan gaat Nederland er ook massaal voor. De jonge generaties groeien op met Spotify, iTunes, et cetera. Voor hen is het online luisteren zo normaal geworden dat het beluisteren van een boek een veel kleinere stap is dan voor de oudere generaties.
  • Ook voor niet-lezers! Een audiobook is een mogelijkheid om niet-lezers - dat wil zeggen: mensen die geen boeken (willen of kunnen) lezen - toch zo ver te krijgen om jouw informatie tot zich te nemen. Ze hoeven immers alleen maar te luisteren. Ze hoeven geen E-Books te downloaden of papieren boeken te kopen of te lenen.
  • Grotere marges! Het kost inderdaad wat geld om een audiobook op te nemen, verschillende aanbiedingen met verschillende prijzen, tevens afhankelijk van wat je precies wilt. Maar als die er eenmaal is, dan is de marge die je overhoudt bij de verkoop - net als bij E-Books - een flink stuk groter dan bij een papieren boek dat ook nog gedrukt, gedistribueerd en verzonden moet worden.
  • Lagere prijzen! Een audiobook is net als een E-Book vaak voordeliger aan te schaffen dan een papieren boek. Er zijn nog steeds uitzonderingen, maar dat is afhankelijk van naam, faam en effecten die ze hebben gebruikt. Hoe voordeliger jij jouw audiobook opneemt, hoe lager jij je prijs kunt zetten en hoe meer betalende luisteraars jij kunt aantrekken.
  • Eenvoudige techniek! Het wordt steeds gemakkelijker om een audiobook zelf als schrijver op te nemen. Er is steeds betere geluidsapparatuur op de particuliere markt te vinden, er zijn steeds meer muziek en geluidseffecten (als je die nodig hebt) bij YouTube rechtenvrij te verkrijgen en er zijn steeds eenvoudigere programma's om de opnames te monteren tot een mooi audioproduct. Hierbij moet ik wel vermelden dat er dan natuurlijk nog wel een verschil is met studiokwaliteit. Maar dat is afhankelijk van smaak en wat je wilt. Goed is misschien voor jou goed genoeg!

Het audiobook of luisterboek is nog enorm in ontwikkeling, daarom lijkt het nu nog wat complex voor schrijvers en 'selfpublishers', maar het wordt steeds eenvoudiger en voordeliger. Zoals het E-Book de boekenmarkt aan het veroveren is, volgt het audiobook gestaag het pad. En de voorspelling is dat dit niet lang op zich zal laten wachten. Er worden nu zelfs AI (Artificial Intelligence-)technieken gebruikt om audiobooks in te spreken. Daarom adviseer ik jou als schrijver en 'selfpubber' de audioboekenmarkt goed te volgen en er bijtijds in te stappen en er je voordeel uit te halen.

Reacties