Perdiep Ramesar
Schrijfcoach Perdiep Ramesar
08/26/2022
0

Schrijfcoaching: Een boek schrijven? 7 Dingen die je moet weten

08/26/2022
0

Een boek schrijven begint bij een idee. Dat idee wordt uitgewerkt tot een verhaal en dat verhaal is een lange reeks woorden, zinnen, alinea’s, paragrafen en hoofdstukken op een bepaalde volgorde. Dat zet je dan in een Word-bestand. En klaar ben je met je manuscript. Is dat zo? Nee, bij het schrijven van een boek komt meer kijken.

Wat komt er nog meer kijken bij het schrijven van een boek?

1. Een vormgever 

Een vormgever geeft letterlijk alle pagina’s – al dan niet met cover –vorm. Zij of hij bepaalt in samenspraak met jou het juiste lettertypes, de blad- en zetspiegel, de witruimten, het formaat, het design van hoofdstukken, et cetera. Alles wat betreft het ‘binnenwerk’.

2. Een designer 

Een designer ontwerpt de boekcover (voor- en achterkant), mocht de vormgever dat niet doen.

3. Een tekstcorrector 

Een tekstcorrector kijkt jouw manuscript nog eens goed na op taal- en interpunctiefouten. Hij of zij zet, zeg maar, de juiste puntjes op de juiste –i.

4. Uitgeven 

De vraag is: geef je jouw boek uit in eigen beheer of via een uitgeverij? Er zijn verschillende mogelijkheden, namelijk een traditionele uitgeverij die veel uit handen neemt, maar ook veel bepaalt en de meeste manuscripten weigert uit te geven. Eigen beheer kan volledig in eigen beheer, waarbij je alles zelf regelt en voorschiet (drukwerk, eventuele opslag, et cetera) of via een uitgeefplatform waarbij een printing-on-demand-dienst een groot deel van het werk overneemt tegen een marge van de verkoopprijs. Een goede schrijfcoach kan jou hierover adviseren.

5. ISBN 

Elk boek dat officieel uitkomt en vindbaar is voor boekhandels en bibliotheken heeft een zogeheten ISBN-nummer, waarmee jouw boek geregistreerd wordt als officieel uitgebracht boek.

6. Marketing en sales 

Ok, het boek is klaar, mooi. Maar dan begint natuurlijk pas waar het uiteindelijk om gaat: het verspreiden van jouw verhaal in de wereld. Dat doe je door het boek in de markt te zetten en het te verkopen.

7. Een schrijfcoach 

Een goede schrijfcoach begeleidt jou bij het schrijven van jouw manuscript, leest al jouw teksten en helpt jou bij het overwinnen van jouw belemmerende gedachten en gevoelens. Hij heeft oog voor zowel de schrijftechnische als de persoonlijke aspecten. Ook adviseert de juiste schrijfcoach jou ook bij het uitgeven en het promoten van jouw eigen boek.

Maar zoals bij veel dingen, adviseer ik jou om bij het laatste te beginnen.Reacties