5 Tips voor tijdmanagement voor drukke schrijvers
Schrijf je boek als een pro: 5 Tips voor tijdmanagement voor drukke schrijvers
Het schrijven van een boek naast een drukke baan of als ondernemer kan een enorme uitdaging lijken. Je hebt misschien een passie voor schrijven, maar het vinden van de tijd om aan je boek te werken voelt vaak als een strijd. Of heb je als ondernemer al langer de wens om je zelf als expert te positioneren door een boek te schrijven over je methode of dienst, maar lukt het je maar niet om tijd te vinden. Maar het is echt mogelijk om je boek te schrijven, je schrijfproces op te starten en je productiviteit in het schrijven te verhogen, zelfs als je een volle agenda hebt. In deze blog lees je tips en strategieën om je te helpen met effectief tijdmanagement voor schrijvers, zodat jij je boek kunt schrijven naast je werk, of je drukke ondernemers leven, en dat zonder stress. We noemen dat ook wel: schrijftijdmanagement.
1. Maak een schrijfplanning die voor je werkt
De sleutel tot het schrijven van een boek in je drukke leven, waarin je alle ballen omhoog wilt houden, is het maken van een realistische en haalbare schrijfplanning. Zoek in je agenda naar vaste momenten tussen je privé- en werkleven naar structurele momenten waarin je ongestoord kunt schrijven. Blok deze momenten, hoe kort ook. Uitbreiden wanneer je een ritme hebt dat voor je werkt, kan altijd nog. Het gaat erom dat je consistent werkt aan je boek of aan het schrijven bent. En plan ook één keer in de week een kleine 10 minuten om je werk te evalueren. Je zult dan zien dat de korte tijdsblokken zich snel hebben opgeteld, en voor je het weet, heb je een hoofdstuk afgerond. Dit geeft een schrijver grote voldoening en motivatie.
Tip: Begin je dag in de ochtend met schrijven. Dit is vaak het moment waarop je nog vol energie zit, en je brein het meest creatief is. En niet onbelangrijk, dat jij je ongehinderd kunt focussen op je boek.
2. Focus op kwaliteit, niet op kwantiteit
Schrijfijdmanagement voor schrijvers is ideaal voor schrijvers die zich beperkt voelen door tijd. Vaak is het dan verleidelijk om zoveel mogelijk woorden op papier te willen krijgen in de tijd die je hebt gereserveerd. Waak hiervoor, want het gaat om de kwaliteit van je werk, niet om de kwantiteit. Je schrijft immers, omdat je wilt dat je lezer jouw boek waardeert.
Je kunt deze valkuil voorkomen door slimme doelen op te stellen. Stel slimme (schrijf)doelen voor jezelf op om je productiviteit te verhogen zonder dat je het gevoel hebt dat het je te veel tijd kost. Zo gebruik je jouw schrijftijd efficiënt door duidelijke doelen te stellen voor je met je boek aan de slag gaat. Een voorbeeld van zo’n slim doel kan zijn dat je stelt dat je de eerste paar alinea’s gaat schrijven. In plaats van dat je stelt dat je 2000 woorden gaat schrijven. Speel eens met dit concept om te ervaren hoeveel tijd je prettig vindt om te investeren..
3. Optimaliseer je schrijfproces
Een efficiënt schrijfproces kan voor jou hét verschil maken voor je productiviteit. Een belangrijk element hierbij is focus. Gun jezelf het optimaal gebruiken van je spaarzame tijd door je te ontdoen van alle afleidingen die op de loer liggen. En creëer een rustige schrijfomgeving. En hoe graag we ook willen geloven dat we goede multitaskers zijn, geldt voor het creatieve proces van schrijven dat het averechts werkt. Neem een paar momenten om je te ontspannen voordat je aan de slag gaat. En ga je beginnen met schrijven, dan is het aan te raden dat je een plan van aanpak maakt dat bij jou past, zodat je aan het stuur van jouw schrijversreis zit. Dit gaat je enorm veel tijd, zweet en tranen besparen. En maak ook gebruik van apps zoals Scrivener, Evernote of Notion die je helpen je schrijfproces te vergemakkelijken door je aantekeningen en hoofdstukken te organiseren.
Mijn persoonlijke tip voor jouw is: plan je 'focus time' consistent en consequent in voor een langere periode in je agenda. En deel dit met je (leef)omgeving, zodat je ongestoord kunt werken aan je boek.
4. Wees mild voor jezelf
Waar de vorige tip gaat over efficiëntie en planning, willen we je met deze tip op je hart drukken dat je je ook leert loslaten zodat jij tijdens je schrijversreis ontspannen kunt blijven. Hiermee vergroot je de kans dat je door blijft schrijven en je boek ook daadwerkelijk afschrijft. Houd hierbij in gedachten dat het schrijven van een boek een marathon is, en geen sprint. In je drukke leven, naast je werk ook nog een boek schrijven kan soms vermoeiend zijn, en het is belangrijk om jezelf niet te hard te pushen. Zorg goed voor jezelf door momenten van rust en herstel in te stellen, zodat je met hernieuwde energie weer de ‘pen kunt oppakken’. Geniet van dit proces, want stap voor stap zul jij ook je boek af kunnen krijgen.
5. Laat jezelf ondersteunen
Last but not least, haal het beste uit jezelf en vraag om hulp. Een boek schrijven is een creatief proces waar we onze ziel en zaligheid in kwijt kunnen. Tegelijkertijd ligt op de loer dat je je verliest in alles wat er speelt. Wees dan niet bang om hulp in te schakelen. Of het nu gaat om hulp van een deskundige schrijfcoach, het uitwisselen van ideeën met andere schrijvers, of je zelf bekwamen door het volgen van een cursus om je schrijfvaardigheden te verbeteren, je boek schrijven hoef je niet alleen te doen.
Maak slim gebruik van tijdmanagement voor schrijvers, je schrijfproces te optimaliseren en je productiviteit in het schrijven te verhogen. En ontdek hoe jij ook je boek succesvol kunt afmaken naast je ondernemersleven of drukke baan.
Hopelijk helpen deze tips jou om je schrijfdoelen te bereiken, zelfs met een volle agenda. En omarm consistentie en efficiëntie om je deze tips eigen te maken om een fijn en succesvol schrijfproces voor jezelf te maken. Meteen ontdekken of hulp van een schrijfcoach je helpt jouw ideale schrijfflow te creëren? Plan dan meteen een gratis kennismakingsgesprek.