Een boek schrijven? Begin het te visualiseren!
Een boek visualiseren? Huh? Je moet het toch schrijven? Jazeker, uiteindelijk wel, maar het begint bij het visualiseren van dat boek. Voordat je aan de slag gaat met het schrijven, moet je er eerst 'zin' voor maken, gemotiveerd genoeg zijn om ook daadwerkelijk achter die computer te gaan zitten en te schrijven. Je 'writer's block' doorbreken. De schrijver Steven Pressfield schreef in zijn boek The War of Art dat de moeilijkheid niet zit in het schrijven zelf, maar dat weerstand 'm zit in het gaan zitten en schrijven. De weg naar die stoel achter dat bureau met die laptop is de weg waarop weerstand ervoor zorgt dat afleiding, pijn, moedeloosheid, angsten en nog veel meer op jouw pad komt. Hij heeft gelijk, dat kunnen niet alleen schrijvers, maar ook andere kunstenaars en topsporters beamen. Als je eenmaal bezig bent, komt het wel in orde. Maar ja, die weg naar het schrijven......
'Writer's block'
Een blokkade voor het schrijven, wordt een 'writer's block' genoemd. Het kan schrijvers enorm verlammen en als we de verhalen mogen geloven ziek en kapot maken. De bekende overleden Nederlandse schrijfster Renate Dorrestein werd tijdens haar 'writer's block' zelfs misselijk als ze alleen al naar de deur van haar werkkamer keek. Ik heb dat zelf niet meegemaakt. Misschien omdat ik niet geloof in deze zware vorm van een 'writer's block'. Een 'writer's block' is mijns inziens niet meer dan een tijdelijk gebrek aan inspiratie. Natuurlijk lijkt dit voor een schrijver rampzalig, want het schrijven is zijn of haar werk en brood en hobby tegelijk. Daarom moeten we er zoveel mogelijk voor zorgen dat we die 'writer's block' zoveel mogelijk voorkomen. Een oplossing daarvoor is het visualiseren voordat je begint met het schrijven van je boek.
Visualisatie? Wat is dat?
Met visualisatie bedoel ik 'creatieve visualisatie'. Wijlen Shakti Gawain schreef daar het veelgelezen boek 'Creative Visualization' over met concrete oefeningen om je deze techniek eigen te maken. Je visualiseert - bij voorkeur in meditatieve toestand - wat jij wilt bereiken, alsof het er al is. Door dat in je gedachten voor je te zien, te voelen en het resultaat ervan te ervaren, voel je je meteen goed om dat doel ook werkelijk te (willen) bereiken. Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken waaruit blijkt dat visualisatie helpt bij het behalen van doelen en wensen. Topsporters gebruiken dit al lang. Topturner Epke Zonderland visualiseerde zijn turnoefening op het hoogste niveau van de wereld altijd vele keren. Hij zag continu zijn topprestatie voor zich, zoals hij die graag wilde uitvoeren. Continu zag hij dat voor zich, en hij voelde bij die visualisatie ook wat hij zou willen voelen én hoe hij zich zou voelen als die oefening een succes is. Hij werd daar rustig van, zei hij zelf. De wereldberoemde rapper en zakenman Jay-Z visualiseert ook zijn succes. De bekende Amerikaanse acteur en comedian Jim Carrey - ook zeer volleerd in Transcendente Meditatie - visualiseerde ook zijn succes in Hollywood, vertelde hij al in 1997 aan Oprah Winfrey.
Visualisatie is voelen
Visualisatie is dus niet alleen het voor je zien van het doel en het succes, maar de gewenste emoties en gevoelens erbij voelen, is onontbeerlijk: blijdschap, trots, opluchting, geluk, liefde, al deze positieve emoties die bij dit doel passen.
Maar hoe werkt dat dan bij een boek?
Het schrijven van een boek is ook een creatief proces én een prestatie. Daarom is visualisatie zeker een methode die jou zou kunnen helpen bij het schrijven van jouw boek. Ik adviseer je voordat je begint aan het gehele schrijfproces én elke keer wanneer je gaat schrijven te visualiseren hoe het proces zal gaan en vooral het resultaat! Zie het boek voor je, voel de cover, de omslag, de bladzijden in je gedachten. Maak in je 'dagdroom' die doos open en pak dat eerste exemplaar van jouw boek. Voel hoe dat zou voelen. En mocht je dat niet precies weten, omdat je dit nog nooit hebt meegemaakt, doe dan alsof je het weet en voel wat jij op dat moment zou willen voelen. Mocht je het lastig vinden om het voor je te zien, hoor dan de gewenste geluiden en reacties. Belangrijk blijft dat jij blijft 'voelen'. Jouw brein en jouw lijf geloven dat het echt is wat je visualiseert, zodat ook die alles eraan zullen doen om jouw doel te bereiken, zoals een mooi boek dat enthousiast wordt ontvangen en goed verkoopt.
Hulp bij de visualisatie
Je kunt het visualiseren gemakkelijker maken door jouw doelen, resultaten, prestaties, gevoelens en emoties werkelijk visueel te maken. Bijvoorbeeld met een foto van jouw met jouw 'virtuele' boek als beginscherm op jouw mobiele telefoon en computer, een cover met jouw foto erop, een visionboard met jouw boek, publiek met applaus, positieve recensies, vijf sterren-scores en foto's van jouw boek in boekhandels en bibliotheken in het zicht, zodat je het vaak ziet. Alles wat jou helpt om de visualisatie te voelen. Nogmaals: voelen is de sleutel, dus wees er blij mee! Voel hoe gelukkig je bent met jouw boek en hoe de wereld erop reageert. Zie het voor je, ervaar het en doe het.
Dan komt het doen: het schrijven
En, ja, dan komt de uitvoering. Het schrijven zelf. Je zult merken wanneer jij jouw doel regelmatig visualiseert - bij voorkeur dagelijks of zelfs meer keren per dag, bijvoorbeeld 's morgens wanneer je net wakker bent en 's avonds voor het slapen gaan - dat jij steeds meer aanwijzingen en intuïtieve signalen zult ontvangen met wat en hoe je het moet doen. Dan zul je bijvoorbeeld 'toevallig' deze blog zien voorbijkomen, of mijn posts op social media waarin ik mijn schrijfcoaching aanbiedt. Het lijkt zo toevallig, daarom willen mensen dit nog weleens negeren, maar dat is het niet. Het is jouw geest, lichaam en ziel en misschien zelfs een hogere kracht in het universum die jou leidt naar de ongekende mogelijkheden om jouw doel - jouw boek - te bereiken. Sta hier open voor en verwelkom al het moois in jouw leven, zoals jouw eigen boek. Alsof het er al is!
En heb je hulp nodig bij het schrijven van jouw boek: schroom dan niet om contact met mij op te nemen.