Een schrijfretraite in Marokko voor mensen die een boek (willen) schrijven was een wens die in oktober 2023 in vervulling is gegaan. Een week vol ontspanning, schrijven, verbinding, magie en flow was het resultaat voor onze deelnemers tijdens de schrijfretraite ‘1001-Nacht’ in magisch Marrakech naar het idee van mijn lief Bindia Ramcharan. Op de prachtige locatie Salama Ayurveda van onze vriend Khalid Boukhima in het Atlasgebergte, ongeveer een uur rijden van de stad Marrakech, kwamen de schrijvers tot rust.
Ze konden daar ‘unwinden’ en schrijven aan hun huidige boek of aan hun nieuwe boek-idee. Een schrijfretraite is wat anders dan schrijfcoaching of een schrijfcursus, zoals ik eerder in deze blog beschreef. Maar wat is een schrijfretraite dan wel? Het leek ons het best om deze vraag voor te leggen aan de schrijvers die het zelf hebben ondervonden? “Flow”, is het woord dat de schrijvers allemaal in hun mond namen tijdens de schrijfretraite. Hierbij de 5 ‘flow’-gevers van onze schrijfretraite.
1. Rust en ontspanning
Bindia is overtuigd dat je in een toestand van rust en ontspanning alles wat je wilt, kunt realiseren. En dat dit juist veel leuker, sneller en gemakkelijker is. Hiermee was de basis van onze schrijfretraite gezet. Dat gezegd hebbende, weet ze dat heel veel mensen juist overtuigd zijn dat een boek schrijven jou zoveel tijd zal kosten dat je het zult opgegeven van alle stress dat het je geeft. En daarom niet eens beginnen aan hun boek-schrijf-droom. Zonde, vinden we dat, omdat we weten hoe je hier zelf gemakkelijk verandering in kunt brengen. We zochten een plek voor onze schrijfretraite uit waar de schrijvers weg van alles konden zijn. Op een andere plek in een andere omgeving, meestal met andere mensen, zorgt ervoor dat je wel moet loslaten. Even geen stress of regelzaken of perikelen van thuis en werk in hun nabijheid. Wat we zagen bij onze schrijvers is dat het wel een dagje duurde voordat ze écht konden ‘unwinden’ van alles thuis, maar toen dat eenmaal was gebeurd, gaf dit enorm veel rust en konden ze lekker op een ontspannen manier ruimte maken in hun hoofd voor het schrijven van hun boek. Rust en ontspanning bleken uitgebalanceerde ingrediënten te zijn voor een blijvende ‘flow’ van het schrijven.
2. Creativiteit
Nadat we ons konden toegeven aan de rust en ontspanning werd in ieder van ons de creativiteit aangewakkerd. Op één van de mooiste plekken in Marokko deed de natuur haar werk en met haar schoonheid vlamde de creatieve kracht in de schrijvers op, op haar eigen ongedwongen wijze zoals alleen zij dat kan. Het zien van nieuwe dingen helpt nieuwe dingen bedenken. De bergwandelingen daagden de schrijvers fysiek uit. Maar beloonden de niet schromende wandelaar met gezonde, frisse lucht. Wat een heerlijke katalysator is voor creativiteit. Zo ontstonden er allerlei nieuwe ideeën, brainwaves en nieuwe invalshoeken bij de schrijvers. Daarom: na rust en ontspanning komt creativiteit voor een flow.
3. Inspiratie
Nieuw en/of onbekend kunnen een welkome verstoring van het dagelijkse leven zijn als je op zoek bent naar ‘verse’ inspiratie. Inspiratie is een term die te pas en te onpas wordt gebruikt, maar we hebben geleerd van experts als Seth Godin en Simon Sinek dat inspiratie dé werkelijke motor is achter daden. Er wordt veel gepraat en geschreven over motivatie, maar dat is niet veel meer dan wilskracht, het geeft je een motief om iets te doen. Inspiratie komt van binnen en dat is de échte motivator, want dan ga je namelijk daadwerkelijk aan de slag. En dat hebben we gemerkt. Onder de donkere hemeldeken die die avond prachtig bedekt was met sterren, zochten we elkaar op. Rondom een heerlijk hartverwarmend kampvuur. En een kampvuur is niet compleet zonder verhalen, toch? De schrijvers die overrompeld werden door het verzoek om in zichzelf een verhaal te vinden en te delen, waarbij ze in het midden dienden te laten of het waar of niet waar was, gaven toe aan het moment en lieten hun inspiratie rijkelijk vloeien. We geloven dan ook dat het naar binnen keren en het opwekken van hun innerlijke bron waar inspiratie huist, door onder meer meditaties en visualisaties, ze hierbij heeft geholpen. De ene kreeg nieuwe ideeën om na de schrijfretraite verder te gaan, anderen gingen ‘geïnspireerd’ schrijven om hun boek zo mooi en snel mogelijk af te maken. Na rust, ontspanning, creativiteit komt motivatie door inspiratie voor de flow.
4. Tijd
Het lijkt een open deur, maar tijdens de schrijfretraite was er tijd in overvloed. Je hoeft niets anders dan je open te stellen voor het leren schrijven, oefenen en het op te schrijven. Er is tijd om helemaal op te gaan in het schrijven en je helemaal te vervullen met creativiteit, inspiratie en jouw verhaal. We hadden de tijd samen optimaal benut, want zo’n vijf dagen gaan dan toch sneller voorbij dan je lief is. Na een heerlijk ontbijt aanschuiven bij de schrijversbijeenkomst, waarna de één haar wandelschoenen aantrok om de omgeving te verkennen. En de ander toch graag weer haar schrijfsels oppakte daar waar ze het had gelaten. Schrijven en je verhaal expressie geven om dat vervolgens klaar te maken om met de wereld, jouw lezers, te delen. En dat allemaal op je eigen manier en jouw tempo.
5. Persoonlijke aandacht
Persoonlijke aandacht is toch één van de favoriete onderdelen voor de schrijvers. Want een boek schrijven kan ook het gevoel van eenzaamheid geven. Daarom leek het ons goed om een programma te bieden waar ruimte was voor groepsactiviteiten, maar ook momenten voor de schrijver alleen. Een schrijver kent uitdagingen, zoals onzekerheden over hetgeen dat geschreven is en persoonlijke angsten. Het leek ons goed om ook dit te (h)erkennen en de schrijvers te helpen bij het leren omgaan met deze. Omdat voor iedere schrijver de uitdaging en de pijn wel herkenbaar was, zorgde dit voor een mooi groei binnen het groepsproces. De groep werd een eenheid. Ze lachten, huilden en genoten samen. Ze verbonden zich met elkaar door elkaar te steunen. Een verbinding dat ze zelfs na de schrijfretraite met elkaar hebben voortgezet. Ja, na rust en ontspanning, creativiteit, inspiratie en tijd vervolmaakte persoonlijke aandacht de sleutel tot de flow om te schrijven.
Een schrijfretraite zoals deze, is niet voor iedereen geschikt! Want, je zou er nog weleens van in de flow kunnen komen en zó geïnspireerd kunnen raken dat jouw verhaal daarna een boek wordt. Maar, wil jij graag met jouw verhaal inspireren, overweeg dan eens een schrijfretraite. Kijk goed wat bij je past, want niet elke schrijfretraite biedt hetzelfde. Wil jij meer lezen over het schrijven van een boek? Download dan hier ons E-Book 'Boek schrijven, maar...'.
Ken jij mensen voor wie deze blog interessant is, deel deze dan gerust met ze, want hoe meer inspiratie, hoe beter. Heb jij nog aanvullingen op deze 5 flowgevers van een schrijfretraite, laat het ons dan weten in de reacties onder deze blog.