Schrijfcoaching: 4 Tips voor de beste inleiding van jouw boek
Schrijfcoach Perdiep Ramesar
09/13/2022
3 min
0

Schrijfcoaching: Een boek schrijven? Hoe schrijf ik de beste inleiding van jouw boek, 4 tips!

09/13/2022
3 min
0

Eén van de belangrijkste onderdelen van een boek is de inleiding. Dat geldt vooral bij non-fictieboeken, zoals managementboeken, ondernemersboeken en zelfhulpboeken. De inleiding moet staan als een fundament. De potentiële lezer kijkt naar de cover van jouw boek met de titel, ondertitel en design. Daarna wordt de ‘achterflaptekst’ aan de achterzijde van het boek gelezen. Vervolgens wordt gekeken naar de hoofdstukindeling of inhoudsopgave en daarna komt de inleiding aan de beurt.

4 Tips voor de beste inleiding van jouw boek

Van het zogenaamde ‘binnenwerk’ van een boek is de inleiding dé poort van de lezer naar de diepere inhoud van jouw boek. Ook al heeft de koper jouw boek inmiddels al gekocht, bij de inleiding haken lezers nog weleens af, omdat de inleiding ze niet verder het boek in trekt. En dat is duizendmaal zonde, want je wilt dat jouw boek wordt gelezen en niet wordt weggelegd om te onder dikke lagen stof te verdwijnen.

Waarom is een inleiding van een boek zo belangrijk?

Een inleiding trekt de lezer verder jouw boek in. Ik noem de inleiding graag ‘Hoofdstuk 0’ of ‘Chapter Zero’. Als je de lezer hebt geboeid met de inleiding, dan gaat de lezer door naar het eerste échte hoofdstuk. Ook weet de lezer na het lezen van jouw inleiding waar ze aan toe zijn. De lezer moet in de inleiding worden bevestigd dat ze het boek terecht hebben gekocht en dat ze zich niet bekocht voelen, omdat de presentatie van het boek grootser was dan de inhoud.

Maar, let op! De inleiding moet niet te vaag zijn, inhoudsloos of gebabbel. De inleiding moet echter ook niet te veel informatie bevatten, want anders raakt de lezer overvoerd door informatie en raakt zij of hij al bij voorbaat de kluts kwijt.

Maar wat staat er in de inleiding voor jouw boek die werkt, of het nu voor een gratis E-Book is of voor hét boek der boeken van jouw thema?

Hieronder lees je de vier onderdelen wat in de inleiding moet staan, zodat mensen jouw boek zullen verder lezen:

1.     De inleiding moet een verhaal bevatten.

Dat klinkt als een open deur, maar ook ‘Hoofdstuk 0’ moet een verhaal vertellen. Lezers willen graag een verhaal lezen én uitlezen, dus je moet ze ín een verhaal trekken. De inleiding is de start van het verhaal in jouw boek. Dit kan een anekdote zijn, een avontuur, een gebeurtenis of een ervaring die relevant is voor de inhoud van jouw boek. Relevantie is belangrijk, want het verhaal moet wel ergens op slaan. Maar wat ook van belang is, is dat lezer zich in dit verhaal kan herkennen of identificeren. Zodat de lezer denkt of voelt: ‘Hé, dit verhaal, dit boek is voor mij geschreven’. Jouw lezers willen continu weten wat zij aan jouw boek hebben. De inleiding is daar dé aangewezen plek voor.

2.     De inleiding moet vervolgens het ‘Waarom’ van jouw boek vertellen.

Waarom moet de lezer jouw boek tussen al die andere mooie schrijfsels lezen? Om vervolgens te vertellen waarom jij dit boek schrijft. Misschien heb jij een missie die je in de inleiding kan zetten of een visie die jij wilt delen waarin jouw ‘Why’ duidelijk wordt. Kortom: de lezer komt er tijdens het lezen van jouw inleiding achter waarom hij of zij dit boek leest én waarom jij dit boek schrijft. Beschrijf wat jouw doel is met dit boek.

3.     De inleiding moet ook wat over jou als schrijver vertellen.

Waarom moet de lezer jouw verhaal serieus nemen? Ben jij een expert of ben jij een ervaringsdeskundige? Heb jij veel geleerd of heb je veel meegemaakt dat je hier deskundig en geloofwaardig over kunt schrijven? Vertel in de inleiding van jouw boek waarom jij dé persoon bent waar de lezer naar moet ‘luisteren’. Vertel in de inleiding wie je bent, wat je doet en waarom je doet wat je doet. Ook hierbij geldt uiteraard: mits het relevant is voor jouw boek. Vertel wat de lezer dient te weten. Kortom: wat nodig is voor jouw verhaal.

4.     Tot slot beschrijf je kort in de inleiding wat de lezer van jouw boek kan verwachten.

Vertel in grote lijnen wat je ‘aanraakt’ in het boek, dus welke onderwerpen of invalshoeken voorbij komen en hoe de hoofdstukken zijn ingedeeld. Globaal weliswaar en zeker niet in detail. Vergeet niet dat er ook een inhoudsopgave voorin jouw boek staat.

PAS OP, want deze vier richtlijnen voor jouw inleiding kunnen er zomaar voor zorgen dat jouw lezer jouw boek verder leest!

In mijn schrijfcoachingstrajecten voor het schrijven van jouw eigen boek besteed ik uitgebreid aandacht aan de ‘roadmap’, oftewel de routekaart van het schrijven van jouw boek én de route die de lezer bewandelt van kaft tot kaft van jouw boek. Daarin neemt de inleiding, ‘Hoofdstuk 0’, een prominente plek.

Reacties